tiistai 20. toukokuuta 2014

1st week in Sweden - I feel like I just want to travel on, Done laid around, done stayed around, This old town too long

Nyt on reissut on reissattu vähäks aikaa ja arkeen palattu. Saavuin kotiin siinä viiden jälkeen iltapäivästä. Vähän on sellanen tyhjä ja haikea fiilis, kun lähdimmeviimeisenä päivänä Ruotsista kotimatkalle takaisin Suomeen. Ruotsin reissu avarsi mun maailmaa monessa asiassa ja englannin kieli kehittyi reissun aikana entistä enemmän. Olin todella yllättynyt kielenkehitysestä enkä enään miettinyt, onko lause kieliopillisesti oikein että voisin sanoa sen ääneen. Mua ymmärrettiin ja minä ymmärsin muiden puhetta. Tämä vahvisti sen, että haluan lähteä ulkomaille työssäoppimaan kehittämään lisää omaa osaamista eläintenhoitajana. Tämä kahden viikon reissu ei riitä minulle ei alkuunkaan!

 Nyt olisi tarkotus tehdä kaksi pitkää postausta eli kertoa molemmista viikoista ja niiden kohteista, missä ja mitä tehtiin. Kuviakin tulee, mutta suurin osa kuvista menee mun Facebook sivuille näkyville, et kantsii käydä tsekkaamas Emma Laitinen photography - sivu, jos haluaa nähä lisää mun ottamia kuvia Ruotsista :)


Ensimmäinen viikko 5.- 10.5.2014

Matka Ruotsiin alkoi sunnuntai aamusta. Opettaja tuli hakemaan mut sataman lähistöltä ja Kuopion suunnalta otettiin loput ihmiset kyytiin reissulle. Ajoimme Helsinkiin Viking Line Gabriellan terminaaliin, vietimme yön laivassa ja maanantaina laiva oli saapunut Ruotsin satamaan. Jonkun aikaa piti navigaattoria näppäillä ja miettiä ajosuuntaa, mutta sen  jälkeen pääsimme liikkeelle ja menimme Tukholmasta Linköpingiin ja sieltä Hostelliin Ljungsbrobadetiin, jossa oli tarkoitus yöpyä kahden viikon ajan. Matkaa oli 200 kilsaa ja kaupunkiseutu alkoi muuttua vähitellen maalaismaisemiksi ja joka puolella oli valtavasti peltoa, metsää ja melkein joka toisella tilalla oli hevosia aitauksissa. Ruotsissakin oli jo alotettu peltohommat, kun traktorit hurruttivat pelloilla peltokoneet perässään.




 Heitettiin kamat hostelliin ja menimme Vretan kouluun (Vretagymnasiet), jossa oli sekä amiska että lukio samassa rakennuksessa. Opettajat ja paikalliset opiskelijat olivat keksineet meille tekemistä pienen kisan muodossa. Oli kaikenlaisia tehtäviä ja oli silleen tosi kivaa, mut kommunikointi oli välil hankalaa, kun me emme osanneet ruotsiksi puhua eikä opiskelijat taas englantia kovin hyvin. Iltapäivä mennä hujahti siellä ja loppuillasta hengailtiin hostellilla. Hostelli ei ollut kaksinen, mutta eipä koululla olisi ollut varaa mihkään viiden tähden hotelliin meitä majoittaa. Kunhan on pehmeä sänky, hyvät suihkutilat + lämmin vesi ja ruoanlaittomahdollisuus niin kelpaa ihan hyvin mulle.

Tiistaiaamu alkoi aamupalalla Vretassa ja sieltä lähdimme Vikbolands Struts - Strutsifarmille tutustumaan näihin pitkäkoipisiin elukoihin. Herrajukara miten isoja nää tsirbulat oli! Siinä kun olin valokuvaamisen lumoissa, joku strutseista työnsi päänsä kalterin välistä ja näykkäsi mua hupparin hihasta :D Onneks niillä ei ole hampaita... :D  Melkosia otuksia, mut ei ne kovin nättejä naamasta ole jos multa kysytään.


"Äkkiä pakoooon!"
Strutsivauva♥

Strutsifarmilla käytyä menimme Himmelstalundsgymnasiet - koululle tutustumaan. Meillä oli myös ensimmäinen työpajapäivä eli osa porukasta meni eläinpuolelle tekemään hommia ja osa taas puutarhapuolelle. Minä menin tuona päivänä sinne puutarhapuolelle ja voi jukra miten paljon kukkia ja kasveja heillä oli kasvatettavana! He myös kasvattivat omia kasviksia ja niistä osa meni koulun ruokalaan ruoantekoon ja myyntiin. Meidän tehtävänä oli puutarhapuolella laittaa kukat muoviruukkuihin, joista ne siirretään maahan istutettavaksi. En tiedä oikeeta sanaa tolle prosessille, mut tiedätte varmaan mitä minä tarkoitan. En ole mikään viherpeukalo, mut puutarhahommat olivat yllättävän kivaa puuhaa. Kädet ja kynnenaluset menivät kyllä mustiks siinä hommas kun räpeltiin mullan kans, mut ne nyt on pikkuvikoja!



Keskiviikkona teimme kokonaisvaltaisen tutustumiskierroksen Vretan koulu- ja tuotantotiloihin. Vretassa on tuotantoeläimiä, kuten lehmiä, kanoja, sikoja, lampaita ja sen lisäksi hevosia. Sen lisäksi koululla oli myös kone- ja metsäpuolta, kuten Pemollakin. Kun taas Himmelissä (en jaksa kirjoittaa koko koulun nimee, joten kutsun sitä kouluu Himmeliksi) oli kaikki pieneläimet, löytyy rottia, minipossuja, laamoja, pupuja, kaneja, matelijoita, lintuja yms. Pieneläinpuolen lisäksi oli koira- ja kissahoitola. Tilat näissä molemmissa kouluissa olivat ihan viimeisen päälle järjestetty. Eläinten hyvinvointiin ja luontaiseen käyttäytymiseen sekä sen ympäristöön oli panostettu todella paljon mikä oli erittäin iso plussa. Olin todella vaikuttunut.

Torstaina oli työpajapäivä Vretan koululla. Mulla oli hevosta ja mehän päästiin ratsastamaan maneesiin. Olinko ees täpinöissäni kun pääsin hevosen selkään pitkästä aikaa! Talli oli siisti ja kaikki oli niin kuin pitääkin. Tallilla oli vissiin yli 60 hevosta, huhhuu. Mun ratsuna toimi Daphne - niminen tamma. Daphnella oli pitkä ja reipas askeltahti ja ratsuna todella mukava. Kevyessä ravissa oli välillä liian reipas, mutta muuten pehmeä oli pehmeä ravi. Laukka oli sulava ja ihana, olin ihan fiiliksissä♥ Ratsastustunnilla emme kovin erikoista tehneet, lähinnä kevyttä ravia, sit omia juttuja, kuten volttien tekoa maneesin päädyissä ja suunanvaihtoo ja vähän laukkaamista. Ei haitannut yhtään, pääasia et pääsi ratsastamaan jollain tasolla. Ihanaa oli, voi että ♥

Kuva otettu toisella kameralla ja hieman epätarkka, mut siinä minä ja Daphne. Kevyessä ravissa mentiin~

Hepostelun ja lounaan jälkeen suunta otettiin Himmeliin ja porukka vaihtoi työpajapisteitä. Minä kun olin viimeksi puutarhapuolella, minä menin pieneläinpuolelle lintuhuoneeseen. Ennen sitä teimme kierroksen Himmelin eläintiloissa. Eläimiä oli ihan älyttömästi! Lintupuolella me siivosimme lintuhäkit ja ruokimme kaikki linnut ja eräässä häkissä olevat kilpparit. Ihan mukavaa touhua, vaikka se oli melko samanlaista työtä, mitä olemme Pemon pieneläinpuolella tehty lintujen kanssa. Lintuja oli Himmelissä paljon enemmän kuin Pemolla ja melu oli sen mukainenkin, huhu. Korvat huusi hoosiannaa lintuhommien jälkeen :D

Minipossut♥

Perjantaiaamuna suuntasimme Löt Gårdsmejeri -vuohitilalle, jossa valmistetaan monenlaisia vuohijuustoja vuohimeijerissä. Laitumilla vuohet kirmaili kilit pomppien perässä. Tehtiin kierros tilalla ja pääsimme maistamaan muutamia juustoja puodin puolella. En oo aikasemmin ollut vuohenjuuston ystävä, mutta kaikki mitä maistoin siellä oli oikeesti törkeen hyvää! Mies, joka esitteli meille vuohitilaa oli paikan juustonvalmistaja ja työskenteli meijerin puolella enimmäkseen. Hän kertoi, että ennen kuin hän meni vuohitilalle töihin, hän oli toimistotyöntekijä jossain isossa firmassa ja ansaitsi ihan pirusti rahaa. Hän ei nauttinut siitä työstä täysin ja hänelle tarjottiin työpaikkaa tuolle vuohitilalle. Hän teki päätöksen ja opiskeli juustonvalmistusta eikä katunut päätöstä vaihtaa alaa ja työpaikkaa. Hänestä näki, että hän rakastaa työtään ja tekee sitä suurella rakkaudella. Oli hienoo kuunnella hänen tarinaansa ja intohimoaan työtänsä kohtaan. Toivon samaa omalle kohdalle, että löytäisin tulevaisuudessa työpaikan, josta nauttisin täysillä ja toteuttaisin omaa osaamista työpaikalla.




Vuohitilalta kurvasimme Slaka Djurhem - löytöeläinkotiin. Löytöeläinkodin lisäksi heillä oli koirahoitola, jonne ihmiset pystyivät tuomaan kissoja ja koiriaan hoitoon töitten tai reissun ajaksi. Eläinkodin sisäpuolella oli kolme kissaa meitä vastassa ja voi että miten ihania kisuja ne olivat♥ Meille kerrottiin, että heillä oli myös löytöeläinten hautausmaa, minne haudattiin eläinkodin eläimet. Se oli pieni, mutta nätti hautausmaa ihmisten lemmikeille, jossa ne on levossa tuskalta. He eivät lopeta kissoja eläinkodissa, jos niille ei löydy kotia. Niitä hoidetaan niin kauan, kunnes ne pääsevät hyvään kotiin.




Lauantaina meidät kutsuttiin Kosläpp - tapahtumaan Vretan koululle. Se on perinnepäivä koululla ja muistuttaa paljon meidän koululla olevaa Päivä Maalla - tapahtumaa. Siellä oli hirveesti lapsiperheitä liikenteessä ja päivän kohokohta oli lehmien lasku laitumelle. Noin satapäinen lehmäpoppoo nelisti navetalta laitumelle sellaista kyytiä, että häntä oli korkealla pystyssä ja tissit heilui puolelta toiselle :D Olimme tapahtumassa vain pari tuntia ja menimme lähellä olevaan kauppakeskukseen shoppailemaan.

Sunnuntaina meillä oli vapaapäivä ja me vaa makoiltiin ja nukuttiin hostellissa.




Tässä eka pläjäys reissusta, herättikö jokin näistä ajatuksia tai muuta? :)

2 kommenttia:

  1. ...Lähtiköhän mun kommentti nyt perille... :o Jos ei tullut niin sanoin että mahtavia kuvia, ja että voi kun pääsis noita strutsivauvoja paijaamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ainakaan näkyny mitää kommenttei :o mut anyway, ne strutsivauvat olivat kyllä niin sulosia♥

      Poista